Ja ordsproget hedder godt nok et skridt frem og to tilbage, men nogle gange føles det som et skridt frem og tre, fire eller hele fem skridt tilbage. Det er ikke altid træningen går efter planen. Uanset hvilket niveau og hvilken disciplin du rider, vil jeg vove at påstå, at du kender til det der med at træningen ikke helt går som forventet. Og hvad gør man så?
Som udgangspunkt betyder det, at der er et huld i træningen et sted, og man skal tage et kig tilbage i træningen for at finde og lappe det huld, der er opstået. Det kan også være at hesten har leget lidt for vildt på folden, ikke har fået restitueret nok eller lignende, og så det er et spørgsmål om hvile, genoptræning og bodywork for at komme på rette spor igen.

Leopold og jeg stødte ind i nogle problemer i slutningen af november, da vi fra den ene dag til den anden fik bøvl med venstre galop. Det var vitterligt fra den ene dag til den anden, hvor han pludselig sprang forkert an i galop hver eneste gang.

Leopold har været hos mig siden april 2018. Galoppen har fra start været problematisk for ham. Højre galoppen har altid været nem for ham, mens venstre galoppen har været rimelig problematisk. Ved anspring til venstre galop var det altid spændende at se, om man reelt set fik en venstre galop, da det lige så ofte var krydsgalop eller højre galop. Det fik jeg relativt nemt løst ved at arbejde med ham fra jorden og hjælpe ham til at bevæge bagparten bedre.

Leopold fik sin første galop med rytter på i starten af oktober. De første mange uger herefter sad galopanspringene lige i skabet. Da problemet med galoppen opstod i slutningen af november, brugte jeg lang tid på at tænke igennem, hvad der kunne være gået galt. Havde lavet noget på folden, så han var blevet stiv, skæv eller øm i bagparten (igen)? Havde jeg som rytter gjort noget galt? Hvad havde jeg overset? Jeg nåede ikke rigtig frem til noget svar før jeg valgte at gå nogle skridt tilbage i træningen. Jeg brugte en del tid på at arbejde med ham fra jorden. De første mange gange fik jeg kun højre galop og til tider en krydsgalop (venstre galop på forparten og højre galop på bagparten). Galoppen blev efterhånden bedre fra jorden, og jeg fandt ud af, hvad det rette set-up var for at få ham til at springe rigtigt an. Det set-up kopierede jeg så vidt muligt fra sadlen, så jeg også gjorde det så nemt som muligt for ham springe rigtigt an med en rytter på ryggen. Det lykkedes lige inden jul og nu er vi tilbage på sporet – eller faktisk længere fremme i træningen end vi var før. For Leopold var det bedste set-up inden galoppen en kombination af mobilitetsøvelser med hans for- og bagben samt versade i skridt og trav, der gjorde at galoppen blev lettere for ham at finde.

Nu er det selvfølgelig ikke sikkert, at din hest har problemer med galoppen, men tag et kig på de udfordringer du møder i træningen eller omgangen med din hest og spørg dig selv, hvad det reelle problem er – så har du allerede taget det første skridt mod en løsning.

Er du interesseret i, hvad jeg kan gøre for dig og din hest? Tøv ikke med at kontakte mig - vi kan altid tage en uforpligtende snak.

© 2020 - Hesten som helhed v/ Susan Helany