I oktober 2018 tog jeg Leopold med til et kursus ved Manolo Mendez. Jeg har efterhånden kendt Manolo i nogle år, og jeg har været heldig at få undervisning af ham flere gange. Dette er dog første gang, at jeg selv har haft hest med på et kursus med Manolo. Jeg havde glædet mig enormt meget til det her kursus, men var samtidig også en smule nervøs, fordi jeg ved, at Leopold har en del udfordringer med sin krop. Han er kun 6 år gammel, men har været igennem en del på trods af sin unge alder. Han fik i en tidlig alder canker i højre forhov – i dag er han rask, men hoven er stadig påvirket. Derudover havde han op til kurset præsteret at være halt af flere omgange bl.a. i forbindelse med et fald på folden, hvor han slog hoften slemt. Det gav bl.a. givet nogle muskelspændinger og uhensigtsmæssige bevægelsesmønstre, da han har gået og aflastet de områder, der har gjort ondt. Jeg har set Manolo arbejde med en del forskellige heste, og jeg vidste allerede at Manolo ville spotte de ting, der var galt i Leos krop – både de ting jeg selv har set, men også det jeg ikke havde opdaget endnu.

Op til kurset måtte jeg slutte fred med, at Leo og jeg ikke var der, hvor jeg gerne ville være træningsmæssigt. Pga. de forskellige udfordringer i løbet af sommeren, nåede kun lige at være i fuld træning to uger inden kurset. Det var bl.a. derfor, jeg besluttede mig for, at den første lektion med Manolo skulle være fra jorden med longe og bodywork. Noget af det jeg synes er helt fantastisk ved Manolo er, at han altid møder hesten præcis, hvor den er. Han har ikke nogen agenda, og han prøver ikke at vise sig for tilskuerne. Han er der for hesten, 100 %. Manolo spottede hurtigt de problemer Leopold har og gik i gang med en blanding af bodywork og longearbejde for at afhjælpe spændinger og hjælpe Leopold til at bevæge sig bedre. Det indebar bl.a. at få løftet ryggen, kippet i bækkenet og løsnet for spændinger i hals og bagpart.

Anden og tredje lektion var en blanding af longearbejde, bodywork og ridning. I starten af anden lektion, var Leo nervøs og oppe at køre over alt det, der foregik omkring ham. Han er ung og er normalt opstaldet et lille privat sted, så en ny stor stald, nye heste og nye mennesker, var en del at skulle forholde sig til for Leopold. Manolo brugte noget tid på at arbejde med Leopold i longen, så han faldt til ro inden jeg satte mig i sadlen. Det er noget jeg har observeret op til flere gange med Manolo – selv de mest nervøse heste falder til ro i Manolos hænder. De giver ham deres fulde tillid – et ansvar han løfter hver gang.

Leopold er relativt grøn under rytter. Han blev ryttertilvænnet for et par år siden, og alt ridning har været i skridt og trav med fokus på balance og rytme. Under lektionerne, hjalp Manolo os med at finde det rette tempo, så Leopold havde nemmere ved at takte rent (det er svært for ham grundet problemer med bagparten, der gør, at han ikke løfter bagbenene ordentligt). Da vi nåede til den tredje lektion, bevægede Leopold allerede kroppen meget bedre end han gjorde på første kursusdag. Den tredje lektion sluttede helt perfekt med at Leopold og jeg fik vores første galop. Leopold har aldrig galoperet med en rytter før, så Manolo var vores støtte fra jorden og hjalp med galopanspring og balance ved brug af bambuspindene, som han altid bruger i arbejdet med hestene. Manolo giver også plads til at rytteren kan tænke og mærke efter selv. I stedet for hele tiden at give instrukser om, hvad jeg skulle gøre, kom der i stedet spørgsmål som: ”hvad der skal du gøre nu?” eller ”Hvad har hesten brug for?”

Vores lektioner gik bedre end jeg havde turdet håbe, og jeg er kommet hjem med masser af håb, inspiration og gå-på-mod til at fortsætte træningen med Leopold.
På bare tre dage formåede Manolo at hjælpe Leopold med at bevæge sige bedre, og selv nu hvor vi er hjemme igen, kan jeg se, at han bevæger sig bedre end han plejer på folden. Jeg glæder mig til at arbejde videre med Leopold, nu hvor jeg har nye værktøjer med hjem. Og så kan jeg slet ikke vente til at Manolo kommer til Danmark igen!

Er du interesseret i, hvad jeg kan gøre for dig og din hest? Tøv ikke med at kontakte mig - vi kan altid tage en uforpligtende snak.

© 2020 - Hesten som helhed v/ Susan Helany